Els perills de comprar pisos

28
May

A través de meneame arribo a un text anomenat  “Siempre puedo refinanciar” que explica la història de Pepito, un modest treballador que compra un zulo amb una hipoteca molt ajustada per les seves possibilitats. La història explica de forma exemplar molts conceptes importants sobre hipoteques: Euribor, tipus d’interés, refinaçament, execució d’una hipoteca…

També explica què passarà el dia que finalment rebenti la bombolla immobiliaria: gent arruinada per no poder pagar la hipoteca ni vendre el pis (falta treball) i els bancs i caixes en quiebra a causa de la cancelació massiva d’hipoteques. Són faves contades, a Japó ja hi va haver una crisis semblant on el govern va haver de salvar la situació ajudant econòmicament als bancs.

Crec que ara és un mal moment per comprar. Si reament necessites un pis per viure ja val més que comencis a resar per un pis de protecció oficial (al text es refereixen a ell com VPO) o sencillament anar tirant d’alquiler. Fa uns mesos un company em deia que els VPO són una mala inversió, al que jo li vaig contestar que obviament sí, ja que hi ha gent que sencillament vol un pis per viure, no per invertir. I per detectar aquesta tendència només cal veure com sorgeixen de baix les pedres els cartells de “se vende” a l’Avd. Països Catalans, al mateix Campus Sescelades. Des de l’última pujada de l’Euribor del febrer han sortit com a mínim 10 cartells de venta (a hores d’ara encara hi són tots), i es que arriba un moment que ja no és una bona inversió.