Fotografiant objectes a alta velocitat

12
Mar

Efectivament, avui hem anat als entrenaments de Formula 1 del Circuit de Montmeló, on han assistit la majoria d’equips del campionat que està a punt de començar.

El post també s’hagués pogut dir “remember: al gran premi he de portar taps per a les orelles”, perquè hem sortit en lo cap com un bombo! Però llavors l’article hagués estat massa curt 😛 Així que la cosa ha anat per les fotografies. Hem anat en la gairebé nova Canon EOS-450D (una joia) i hem pogut experimentar amb alguns paràmetres i tècniques per tal de fotografiar els bòlids.

Standard disclaimer: els meus coneixements fotogràfics són molt limitats, així que disculpeu-me si li pego patada a algun concepte bàsic.

Inicialment he intentat posar el mode automàtic i “caçar-los” mentre passaven, amb la càmara estàtica. Amb una mica d’entrenament he aconseguit caçar-los repetides vegades, però l’automòvil sempre ha quedat borrós. Aquí 2 exemples (si feu click a la imatge sortirà en gran):

Foto del BMW borrosa

Foto del Toyota borrosa

El temps d’exposició de les imatges són 1/200 (0.005). Llàstima que allà no se m’ha acudit provar a temps 1/4000, a veure si sortia menys moguda 🙁

Posteriorment he pensat en provar una tècnica, a veure que passava, basada en la teoria de la relativitat d’Einstein (sí, efectivament això és una vacilada :P). Primer els resultats:

Foto del Williams correcta

Foto del Ferrari correcta

Molt millor! Sobretot la del Ferrari, que us asseguro que no estava parat. El temps d’exposició és el mateix que a les altres fotografies.

La tècnica ha estat fer la fotografia amb la càmara en moviment. És a dir, enlloc d’estar fixe esperant a caçar l’F1 com havia fet al principi, esperar-lo i al passar acompanyar-lo. A mig cami del moviment, disparar la foto. Per aquest motiu el públic si que surt mogut, però l’efecte és molt espectacular. Però en canvi, fins i tot es pot llegir els patrocinadors del vehicle.

Algú sap una explicació d’aquest comportament? O encara millor, quan hi torni, com li hauria de fer les fotos?

Actualització: Peró la millor foto que va sortir va ser la del F1 d’Alonso, no sé perquè 😉

Foto del Renault

Actualització 17/03/2009: Gràcies a Leibvitz Ssariews he pogut llegir més informació sobre “la tècnica de barrido”:

Quant em queda per aprendre 😀 Moltes gràcies!!